EXTERIORS_001.jpg
‘What I’ve loved is sitting in the corner of the kitchen, looking up at the sky through the skylight or out into the garden. It’s so soothing to look up at the trees and hear that lovely rustling sound that is so rare in London.’
Holly Grove Sold STC
London, SE15
£1,300,000
Freehold
To request a viewing, please call Lorna Reed on 07969108829

Summary

This Grade II listed three-bedroom Georgian townhouse was built in 1816 on Holly Grove, a historical residential street that quietly sits within the bustle of Peckham. Through considered renovations by the current owners, the house connects beautifully with the garden, which is larger than average having been gifted land by the development of the railway in the late 1800’s. 

 

The house is within the Holly Grove conservation area, along with the Holly Grove park and shrubbery opposite, which can be enjoyed through the original Georgian windows in each room at the front of the house.

 

Internally, there is a symmetry to the spaces on the ground and first floors, both of which feel elevated by the high ceilings, but also have a feeling of warmth that is created by the original features such as the floorboards that adorn the entrance hallway. The lower ground floor kitchen extension with underfloor heating is a comforting space for the winter months. In the summer, the bifold doors open out to the patio, stepped planting and garden beyond. 

Gallery

KITCHEN_065
KITCHEN_065

press to zoom
KITCHEN_029
KITCHEN_029

press to zoom
143A2422
143A2422

press to zoom
KITCHEN_065
KITCHEN_065

press to zoom
1/28

House Tour

The front door is located to the side of the house, and overlooks a large driveway and alternative garden access. Through the front door is an entrance hallway leading to a bedroom with garden views on the right, and a bedroom or study with views over the park on the left. 

 

From here, the central staircase leads both downstairs and upstairs, to the kitchen diner and snug on the lower ground floor, and the master bedroom and bathroom upstairs. The master bedroom includes built-in wardrobes and a view of the park, but is privately raised above the street level. The bathroom on this floor is of a strikingly large size, and includes a freestanding bath and walk in shower.

 

Downstairs on the lower ground floor is the cozy snug, with a lovely log burner and small window to allow enough light in yet remain a private space, provided in part by the holly tree, clematis and wisteria growing in the front garden and along the Georgian iron railings that assure the house. The heart of the home is the kitchen extension, providing an open dining space which opens onto a patio area through glass folding doors. The two main rooms on the lower ground floor are separated in part by a toilet room, as well as a utilities area, and wine store, all set within a unique curved brick cellar that Historic England have deemed to be of great historical interest. 

Garden

The railway line runs perpendicular to the end of the garden, and provides a strong and impactful vision of infrastructure in contrast to the tall trees and flowerbeds that make up the greenery. The garden is 18m long, which is larger than average; extra land was gifted to the houses of Holly Grove following the construction of the railway, when it was realised that the entirety of the land that had been set aside wasn’t needed. 

 

The garden is private, south facing, and is lined with the original Georgian walls that were built when the property was first constructed in 1816. There is a handy watering system built into the paving that captures rainwater and drains into the main flower beds. The current owners have also planted David Austin roses in the sunniest area of the garden.

Connectivity & Amenities

 The house is incredibly well connected to the centre of London. It is a 2 minute walk from Peckham Rye station, which is currently under extensive development to create a modern station that is fully integrated with the surrounding public realm. Trains to Blackfriars take approximately 15 minutes, and to Canada Water take approximately 10 minutes. 

 

The house is a five minute walk to the cafes, boutiques and restaurants of the popular Bellenden Village, as well as the well regarded Belham Primary School. Here you’ll find The General Store, selling local produce including cheese from Neal’s Yard, as well as Artusi, a local favourite restaurant with a beautifully pared back interior serving seasonal dishes. 

 

Further development just around the corner from the house is The Peckham Coal Line, a community-led project to reconnect Peckham’s neighbourhoods with a new linear park linking Queens Road Peckham and Rye Lane.

 

 

Community

The current owners have thoroughly enjoyed both the neighbourly nature of the street, and the wider surrounding communities. They are very friendly with a number of the street’s residents, all of differing ages and backgrounds. 

 

The street lies on an intersection of a number of communities, which offers a full and expressive experience of Peckham.